Hur går köpet till?

Ett standarköp av en bostadsrätt går till enl. följande,

Mäklaren eller privatpersonen lägger ut lägenheten till försäljning.

Visning

Därefter bereds intresserade möjlighet att gå på en visning. Antingen öppen visning eller sk sluten visning. Öppen innebär att man har vissa tillfällen där man låter flera intressenter komma. Det är o.k att begära ytterligare visning av objektet. Ofta tittar man på några olika i området man är intresserad av sedan när man valt ut de man vill gå vidare bör man noggrannare kontrollera skicket på lägenheten. Läs mer under fliken besiktning.

Prisförhandling alt budgivning.

Beroende på hur marknaden ser ut kan priset både stiga genom budgivning eller sjunka genom prisförhandling.

Köpare och säljare kommer överens om priset. Man skriver ett kontrakt, detta gäller under förutsättning att man blir godkänd som medlem i föreningen, detta är vanligtvis förknippat med en avgift i storleksorningen 500 kronor (OBS varierar). Detta sköter vanligtvis mäklaren om, köper ni privat bör ni kontakta styrelsen för att rådfråga dem hur ni skall göra. Vissa föreningar vill vid överlåtelsen ha en tillsyn, då de träffar köpare och säljare för att gå igenom det som är föreningens ansvar. Typ element etc. föreningen kontrollerar inte sådant som ligger på ditt underhållsansvar dvs tapeter golv etc. Vanligtvis är kontrakten villkorade till att köparen beviljas lån. Du skall absolut inte gå med på något annat om du inte har pengar kontant till hela köpet, vilket inte är så många förunnat.

Handpening

Vid kontraktstillfället brukar man komma överens om handpenningens storlek, vanligtvis brukar man ta 10% detta är dock förhandlingsbart och ni kan komma överens om andra belopp och procentsatser. Vanligtvis betalas den samtidigt som man skriver kontrakt, använder man mäklare betalas denna till mäklaren som sätter in den på ett klientmedelskonto annars ger köparen det till säljaren mot kvitto.

Tillträdesdagen

På tillträdesdagen skall allting slutföras, köparen skall slutbetala, säljaren lämna över samtliga nycklar och handlingar som följer med lägenheten samt lämna lägenheten i städat skick. (Gäller även tillhörande utrymmen typ källarförråd vindsförråd etc.