Försäkring

Ingenting kan någonsin ersätta vad du emotionellt förlorat i en brand eller lägenhetsinbrott. Men det rent materiella kan en hemförsäkring hjälpa dig med. Likaså ingår vanligtvis någon form av rättsskydd i en bra hemförsäkring. Detta kan vara bra att ha om du ex. hamnar i tvist med bostadsrättsföreningen. Tänk på att på olika sätt dokumentera vad du har i din lägenhet, genom företeckningar och fotografier.

Bostadsrättstillägg

Under fliken underhåll nämnde vi en del exempel på skillnader mellan en hyresrätt och bostadsrätt och detsamma bör du tänka på när du tecknar försäkring. Försäkringsbolagen har tilläggsförsäkringar för bostadsrätt till den vanliga hemförsäkringen och det bör du i allra högsta grad teckna.

Tillägg för bostadsratt

Bostadsrättsföreningen har vanligtvis en fastighetsförsäkring som täcker vissa typer av skador från ex. radiatorer (element) men det är inte säkert att den täcker alla skadorna inne i din lägenhet. Ofta täcker inte försäkringen det som är ditt underhållsansvar enl. stadgar etc. Då träder din egen försäkring in om du har tecknat ett tillägg för bostadsrätt.

Du kan även i vissa fall bli ersättningsskyldig för skador i såväl din egen som följdskador i andra lägenheter som inte ersätts genom bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring. Räddningen kan vara att ha tilläggsförsäkring för bostadsrätt. Kostnaden för tillägget brukar vara några hundralappar per år.

När du tecknar dina försäkringar bör du tänka på:

  • Avgifter och villkor varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag.
  • Förebygg skador genom att installera ex. säkerhetsdörr. De flesta försäkringsbolagen ger någon form av rabatt för t.ex. säkerhetsdörr eftersom det minskar inbrottsrisken.
  • Ofta kan man få rabatt om man har alla försäkringar samlade på ett ställe, via sitt medlemskap i visa större föreningar eller fackförbund.
  • Du har ett större eget underhållansvar i en bostadsrätt än i en hyresrätt och bör därför ha ett tillägg för bostadsrätt.
  • Jämför mellan olika försäkringsbolag, skillnaden kan vara större än du tror, ta givetvis med bonus (för skadefria år) och ev. rabatter du får om du samlar alla försäkringar på ett ställe.